Miért fontos a D-vitamin!? Hogyan pótoljuk a hiányát!?

2020.11.25

D-vitaminra nem csak a csontjaidnak van szüksége, az immunrendszered működéséhez is elengedhetetlenül fontos!

A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, aminek nagy hatása van szervezetünkre, például biztosítja a kalciumot a csontjaink számára, és erősíti immunrendszerünket. Általában az élelmiszerekből, étrendkiegészítőkből vagy napsugarakból jutunk hozzá ehhez a vitaminhoz, de ha a pótlásáról nem gondoskodunk, szervezetünk működésében különböző problémák léphetnek fel.

A legjobb D-vitamin forrás a napfény. A D-vitamin a bőrben természetes módon termelődik napfény hatására, ám sokszor még nyáron sem jutunk kellő mennyiséghez belőle, mivel nem vagyunk eleget a napon, vagy fényvédőket használunk. Tehát nem csak télen, hanem nyáron is érdemes gondoskodnod a pótlásáról. Idősebbeknek is érdemes a plusz bevitelre odafigyelniük, mivel a szervezetük kevésbé hatékonyan alakítja át a D-vitamint aktív, felvehető formába. Szintén fokozott a D-vitamin hiány kockázata bélgyulladásban, lisztérzékenységben szenvedőknél, világosbőrűeknél, és túlsúlyos embereknél, mivel a testzsír megköti a D-vitamint.

D-vitamin a bőrben is képződik, ha azt elegendő napfény éri. Októbertől áprilisig végéig azonban nem, ezért ha az étkezéssel nem tudjuk a napi javasolt dózist fedezni, szintetikus D-vitamint szükséges szednünk. 

Legjobb D-vitamin forrásaink:

Gomba
A gomba aromás íze mellett alacsony kalóriatartalommal bír, D-vitamintartalma mellett B-vitaminokban és ásványi anyagokban, például szelénben, káliumban és vasban gazdag.

Tej és tejtermékek
A tej és tejtermékek az egészséges étrend alappillérei és nagy mennyiségben tartalmaznak kálciumot és D-vitamint.

Szardínia, lazac, tonhal, tőkehal
A tengeri halak húsában D-vitamin és esszenciális zsírsavak találhatók, melyek fontosak egészségünk megőrzése érdekében.

Tojás
Gazdag A- és D-vitaminban, mely hozzájárul a bőrünk, hajunk egészségének és szépségének megőrzéséhez.

Zabpehely
Rostban nagyon gazdag, ezáltal segíti az emésztést, telít, nem emeli meg a vércukorszintet és sok D-vitamint tartalmaz.

Narancs juice
A frissen facsart narancslé nemcsak jól esik a reggeli mellé, de erősíti az immunrendszert, vízhajtó és a sok értékes tápanyag mellett tartalmaz D-vitamint is.

D-vitamin hiány leggyakoribb tünetei

1. Fej izzadása
Többféle tünet is jelezheti, hogy a szervezetnek D-vitaminra van szüksége. Az újszülötteknél például a fokozott izzadás a D-vitamin hiány egyik legelső jele. Felnőtteknél az egyik legmegtévesztőbb tünet, amiből nem gyanakodnánk arra, hogy vitaminhiány okozza, a fej fokozott izzadása. Ha a fejeden többet izzadsz, mint a tested többi részén, feltehetően kevés a D-vitamin mennyisége a szervezetedben.

2. Csontfájdalom
A D-vitamin hiánya megakadályozza, hogy a kalcium beépüljön a csontokba, ez csontlágyulást, a csontok meggyengülését eredményezheti. A D-vitamin hiánya miatt vázizomrendszeri fájdalmak jelentkezhetnek, elsősorban a sípcsontban. Ezért is fontos gondoskodni a D-vitamin utánpótlásáról, hogy elkerüljük a csontfájdalmat és a csontritkulás következtében történő csonttöréseket. 
3. Izomfájdalom
A D-vitamin hiánya nem csak a csontjainkat, de az izmainkat is hátrányosan érinti. Komoly izomfájdalmat, izomgyengeséget, az izomtömeg csökkenését és az izmok lassúbb regenerálódását okozhatja. Az alacsony D-vitamin szint kiterjedt krónikus fájdalmat is eredményezhet a testben, ami a fibromyalgia egyik legfőbb tünete.
4. Gyenge immunrendszer
A D-vitaminnak fontos szerepe van az immunrendszer hatékony működésében. Az orvosok az antibiotikumok feltalálása előtt kezdték el használni ezt a vitamint fertőzések kezelésére, mégpedig úgy, hogy nem is tudtak róla. A tuberkulózisos betegeket például szanatóriumba küldték, hogy sok időt töltsenek a napon, mert akkoriban úgy hitték, a napfény közvetlenül pusztítja a kórokozókat. Ha gyakran visszatérő vírusos fertőzéstől szenvedsz, lehet, hogy a D-vitamin hiánya áll a háttérben.
5. Fáradtság, gyengeség
Gyakran a pörgős életmód és az alváshiány számlájára írjuk a fáradtságot és a gyengeséget. Kiderült azonban, hogy ebben a D-vitamin hiánynak is szerepe lehet. Egy tanulmány a D-vitamin hatását vizsgálva kimutatta, hogy a D-vitamin szintjének normalizálása után a fáradtság mértéke jelentősen csökkent. 
6. Lassú sebgyógyulás
Egy tanulmány szerint a D-vitamin 12 héten át történő szedése után nagyban csökkent a sebek és fekélyek mennyisége a lábfekélyes cukorbetegeknél. Tudósok szerint a D-vitaminnak pozitív hatása van a vércukorszint és a koleszterinszint stabilizálására. Ha a sebeid lassan gyógyulnak - főleg, ha cukorbeteg vagy -, fordíts még nagyobb figyelmet a D-vitamin pótlására!
7. Hajhullás
Hajhullást nagyon sok tényező okozhat, köztük a D-vitamin hiánya is. A vitamin hiánya következtében a haj természetes növekedési ciklusa felborul, a haj elvékonyodik, hullani kezd. A D-vitaminnak fontos szerepe van a hajnövekedésben, hajhullás esetén kiegészítő kezelésként is alkalmazható.
8. Szorongás, depresszió
A D-vitamin olyan különleges tápanyag, ami szervezetünk sok részére hatással van. Az agyra is. Miután a táplálékkal együtt elfogyasztottuk, vagy a napfény által szintetizálódott a bőrünkben, olyan neurotranszmittereket szabadít fel, mint a dopamin és a szerotonin, melyek hatással vannak az agyműködésre. Tudósok szerint a D-vitamin hiánya vezethet szorongáshoz, depresszióhoz, és szorosan összefüggésben állhat különböző mentális betegségekkel, pl. a skizofréniával. 

Figyelj oda te is a megfelelő vitaminbevitelre minden évszakban, de különösen télen, azért, hogy kiegyensúlyozottabb, egészségesebb, boldogabb életet élhess!