Kötelező a karácsonyi kajakóma? Tippek túlevés ellen

2019.12.28

Az év végi ünnepi időszak nemcsak a szeretetről, de a folyamatos sütés-főzésről és a végeláthatatlan evésről is szól, és valószínűleg mindenki ismeri a karácsonyi kajakómát. 
Úgy habzsolunk, mintha önmagunk ellenségei lennénk, hiszen pontosan tudjuk, hogy nem teszünk jót vele magunknak. De miért falunk annyit, és mit tehetünk ellene?

Enni jó, közösen enni még jobb, sokfélét kóstolni pedig egészen csodás, a karácsony pedig arról - is - szól, hogy egy ünnepi asztal körül sokan összeülünk, és jókat falatozunk. Nem a diétázás időszaka ez, és nem is kell lemondanunk semmiről, de érdemes mértékkel és okosan enni - ami nem mindig könnyű, tekintettel arra, hogy jóval több szénhidrát és zsírosabb, fűszeresebb étel kerül az asztalra, arról nem is beszélve, hogy sokan kényszeresen sokat és sokfélét főznek, a bőség és az ünnep címszavakkal. 

Jobban tesszük, ha időben abbahagyjuk az evést

Sokan hajlamosak arra, hogy az ünnepek alkalmával ne hallgassanak szervezetük jelzéseire - a karácsonyi túlevés több mint gyakori jelenség. Nemcsak a vonalaknak nem tesz jót azonban, a test is megszenvedi. Hogyan?
Amikor eljön a karácsony és az újév, a két ünnep és a közte levő időszak sokak számára egyenlő a túl sok evéssel. Az emberek jó része hajlamos arra, hogy ne hagyja abba a falatozást, bár már csak a szeme kívánja az ételt. A túl sok élelmiszer behabzsolása, azaz a karácsonyi túlevés 5 féle előnytelen dolgot tesz a szervezettel. Érdemes átgondolni, megéri-e kockáztatni.

1. Kialakul a "kóma", amelyet az evés okozott: az ünnepi finomságok úgy megülik a gyomrunkat, hogy lustává válunk a mozgásra. Tudományos magyarázata is van azonban annak, miért kerülünk a sokak által csak "kajakómaként" említett állapotba karácsonyi túlevés esetén. Amikor magas kalóriás, gazdag ételeket fogyasztunk, a testünk inzulint termel, de melatonin és szerotonin emelkedést is okoz - ezek a hormonok boldoggá tesznek bennünket, ám letargikus hangulatba is kerülhetünk. Ha a vacsora zsírban, cukorban és szénhidrátban gazdag, a szervezet több glükózt termel, amelyek gátolják az ún. orexin fehérjéket - ezek felelősek azért, hogy ébren legyünk

2. Gyomorégés alakulhat ki: a karácsonyi túlevés hatása sok esetben a gyomorégés - ahhoz, hogy megemésszük az ételt, a gyomrunk sósavat állít elő. Vagyis, minél többet eszünk, annál több savat termel a szervezet, hogy segítsen lebontani az ételt. Olykor a sav kimarja a gyomor belső felét vagy visszaszivároghat a nyelőcsőbe, s ettől gyomorégés jelentkezik.
Ez a panasz egyébként magas zsírtartalmú ételektől is előjöhet, melyeknek megemésztése időbe telik és hosszabb ideig tartózkodnak a gyomorban. Antacid alkalmazása segíthet a tünetek leküzdésében.

3. Kitágul a gyomor: bizony, a karácsonyi túlevés hatása ez is lehet. Szerencsére ez nem tartós - azt azonban nem árt tudni, hogy a gyomor nagyjából 1 liternyi étel tárolására képes, de ki tud tágulni szükség esetén, s így akár 3 litert is befogadhat evést követően. Ugyanakkor, a karácsonyi túlevés hatására a gyomor nyomást fejt ki a körülötte levő szervekre. Emiatt igen kellemetlenül érezhetjük magunkat. Ha a gyomor tovább tágul, olyan reflex indulhat el, amely hányást eredményez. Így adja a tudtunkra, hogy már a kapacitása felett működik.

4. Puffadás alakulhat ki: minden alkalommal, amikor élelmiszert veszünk a szánkba, egy kevés levegőt is nyelünk. Emellett, ha szénsavas üdítőket iszunk a karácsonyi túlevés keretében, minden gáz hozzájárul a felpuffadásunkhoz.
Nem jó ötlet az sem, ha túl gyorsan fogyasztjuk el az ételt, mert hosszabb ideig fogjuk emészteni s ez szintén kiválthat puffadást. Rágjuk meg az ételt jól, szánjunk időt arra a karácsonyi vacsorára.

5. Több kalóriát tárolunk: a karácsonyi túlevés sokszor jár hízással. A máj és a hasnyálmirigy enzimeket választ ki, melyek segítenek megemészteni a zsírokat, szénhidrátokat és fehérjéket. A bélfalon levő sejtek felszívják a cukrot, aminosavakat, zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat, majd a véráramon át a májba küldik. Ezután a máj átalakítja a tápanyagokat energiává, sejtjeink táplálása érdekében - a felesleges kalóriákat viszont, melyeket nem lehet energiaként hasznosítani, zsírként tárolja az ún. adipocitákban.

Ha a túlevés csak karácsonykor történik meg, még nem feltétlenül hízunk meg, de érdemes lejárni a sok ételt, amit elfogyasztottunk - egy séta segíthet az emésztésben.

Vagy jelentkezzetek be hozzánk egy jó infratrainer vagy funkcionális személyi edzésre, mellyel lemozoghatjátok a plusz kalóriákat, hogy jobban érezzétek magatokat, és frissen üdén lépjetek át az Új Esztendőbe.

Várunk szeretettel!
Bejelentkezés telefonon +36 20 337 0223

www.goldenfuture.hu/webshop

Golden Future csapata
forrás: cookta.hu; napidoktor.hu