Fáj a hátam! Mit tegyek?

2019.11.27

A gerinc- és hátfájdalom a civilizált társadalmakban élők nagyon nagy részét érinti. Nemzetközi felmérések szerint a tizennyolc év felettiek 80-90 százaléka élete valamely szakaszában legalább egyszer szembesül olyan, egy hétig tartó hát- vagy derékfájdalommal, mely mindennapi életét jelentősen akadályozza. A valamilyen betegség következtében kiesett munkanapok közül minden hatodik a hátfájdalomnak tulajdonítható, ami leggyakrabban előjel nélkül következik be. 

A mozgásszervi megbetegedések - így a gerincfájdalom is - sajnos Magyarországon a munka- és keresőképtelenség egyik leggyakoribb okát jelentik. Tudatos életmóddal, minél korábban elkezdett prevencióval elejét lehetne venni a gerincbántalmaknak, ehhez első körben testtartásunkon kell javítani - meg kell tanulnunk helyesen járni, ülni, feküdni - és rendszeres testmozgással megőrizni a csontok, ízületek rugalmasságát.

RENDSZERES EDZÉSSEL, ERŐSÍTÉSSEL MEGELŐZHETŐ ÉS KARBAN TARTHATÓ!

A nem régóta fennálló gerincfájdalmaknál érdemes alternatív megoldásokkal kezdenünk. Keressünk fel egy megbízható gyógymasszőrt vagy csontkovácsot néhány alkalommal. Amennyiben a fájdalom nem csillapodik, forduljunk szakorvoshoz. 

"Az orvos által diagnosztizált mozgásszervi betegségek tüneteinek enyhítésére leginkább valamilyen fizioterápiás módszert szoktak alkalmazni. Azt, hogy az adott betegségre éppen melyik lesz a megfelelő eljárás, nagyon nehéz előre meghatározni, ezért a kezeléseket általában kombinálva alkalmazzák." . Masszőr-csontkovács szakértők szerint a mozgásszervi betegségek gyógyításának talán egyik legfontosabb eszköze a gyógytorna. Megfelelő diagnózist követően a gyógytornász kialakítja az egyénnek leginkább megfelelő programot, amit későbbiekben egyénileg is végeznie kell a panaszok megszűnéséig, de sokszor érdemes jóval tovább, akár még évekig folytatni. A gyógytorna lényege nem más, mint a kritikus területet körülvevő izmok erősítése, aktivizálása.

A már fennálló problémára megoldás a gerincstabilizáló izmok erősítése. A helyes testtartás az egészséges gerinc alapja, ehhez pedig a megfelelő izmok edzettségére van szükség. A jó hír, az, hogy erre vannak speciális gyakorlatok A gerincstabilizáló izmok erősítése pedig a mi kezünkben van, csupán rendszeresség, kitartás és elszántság szükséges! 
A gerinc menti izmok fájdalmának különféle okai lehetnek, melyek alapvetően életforma típusú okok.

 • túl sok ülés
 • egyoldalú statikus terhelés
 • túl sok állás
 • nem megfelelő cipő
 • nem megfelelő, vagy régi ágybetét
 • kevés mozgás
 • túl sok, egyoldalú mozgás
 • nehéz tárgy megemelése
 • stressz

Akár komolyabb a gerinc probléma, akár nem, a javasolt gyógytornát követően érdemes személyi edzőhöz fordulni.

Hátizom erősítése

A hátizom erősítése általában nem az első gondolat a hátfájás esetén. Sokkal szívesebben nyúlunk fájdalomcsillapítóhoz. Tartós változást, azonban csak a gerincmenti izmok erősítése hoz. TORNÁZNI, TORNÁZNI, TORNÁZNI...

A modern világban egy olyan életmódot élünk, ami egyszerre túl kényelmes, és túl stresszes is. Túl kényelmes ahhoz, hogy folyamatosan edzésben legyenek a gerinc stablizáló izmaink. Ezzel egy időben pedig túl rohanó, hogy legyen időnk és energiánk a gerinc melletti izmok erősítésére.

Pontosan mit és hogyan kell erősíteni a hátunkon, hogy az ne fokozza, hanem megszüntesse a fájdalmat? Ehhez vannak általános gyakorlatok, de igazán fejlődni egy szakember segítségével lehet, aki az adott személy mozgás múltjának, és edzettségének megfelelő gyakorlatokat ad. Stúdiónkban szakképzett edzőink segítségével, biztonságosan tudtok fejlődni, és erősödni.

Mély hátizmok erősítése

Elérkeztünk a legfontosabb kérdéshez! A mélyizmok erősítése a kulcs a gerinc melletti izmok fájdalmának megszüntetéséhez.

A háton, csakúgy, mint az egész testen vannak mély, és felszíni izmok. A mélyizmok az ízületekhez, a gerinchez közelebb helyezkednek el és azok stabilitásáért felelnek. Ezáltal a a gerinc helyes, semleges tartásban lesz. Egy tartós ülőmunka vagy állómunka, esetleg egyoldalú terhelés esetén, ez igen fontos dolog. Hiszen így tartható fenn a gerinc hosszú távú egészsége.

Nem megfelelő odafigyelés mellett az ülőmunka derékfájást okozhat.

A felszíni izmok mozgató izmok. Tehát ezek nem a tartásért, hanem a mozgatásért felelősek. A felszíni izmokat lehet szépen látványosra kigyúrni, ám ezek nem segítenek a testtartásban, és a gerincstabilizáló izmok megerősítésében sem. Így a nagy súlyokkal való edzés helyett a stabilizáló izmokra irányuló edzés technikák javasoltak.

 • Pilates gyakorlatok: A Pilates célja az S alakú gerincgörbület (lordosis) megtartása, ami feltétele a helyes testtartásnak. Lényege a mélyen fekvő, kisebb, általában gyengébb izomcsoportok megmozgatása, a medence és az ízületek stabilizálása. Különböző hát- és derék fájdalmak esetében kímélőbbek, továbbá a túlsúlyosaknak és a kevésbé sportosaknak is érdemes először ezt a mozgásformát választani.
 • Callanetics: lassú, kontrollált izommunkán alapuló Callaneticset. A mozdulatok főleg a csípő, a has, és a fenék mélyizmaira koncentrálnak, mindeközben a gerincet nem éri túlzott terhelés. Alapelve a gyakori ismétlés. A kezdők egy-egy mozdulatsort 20-30 alkalommal ismételnek, amit folyamatosan emelnek, akár 100 ismétlésig.
 • Cantienica: ez az átmozgató medence tréning egy alakformáló és testtartásjavító módszer is egyben. A gyakorlatok a medence kiigazításával, és a medencealapi izomzat aktiválásával indulnak, ezt követi a gerinc körüli mélyizomzat edzése. 

Mindhárom mozgásforma kíméletes, nem terheli a szívet, a tüdőt és az ízületeket. Fontos, hogy a gyakorlatokat pontosan hajtsuk végre, mert a helytelenül kivitelezett mozdulatokkal akár árthatunk is magunknak. Egy-egy gyakorlat helyes elsajátításához kezdetben mindenképpen magyarázatra van szükség, illetve a pontatlanságokat ki kell javítani, ezért bármilyen típusú mélyizom tornát választunk, érdemes képzett oktatót keresni.

ÓVJUK TESTÜNKET, IDŐBEN , FOLYAMATOSAN! MEGHÁLÁLJA!

Várunk szeretettel stúdiónkban, ahol szakképzett edzőink segítenek célod elérésében!
Bejelentkezés telefonon +36 20 337 0223
Golden Future csapata

forrás: life.hu; gyogyfutar.hu