Az vagy, amit megeszel!? 9 étkezési aranyszabály, amit jó, ha ismersz!

2019.10.06

Napjainkban ismét reneszánszát éli a szállóige "Az vagy, amit megeszel".
Mit is jelent ez valójában?
Bár a tested stabilnak, állandónak tűnik, mégis folytonos átalakulásban van. Az emberi test hét évente megújul. Az emberi szervezet legkisebb alkotóeleme a sejt. Amíg bizonyos sejtek élettartama csak órákban mérhető, addig másoké egész életünkön át tart. A gyomor falának bizonyos sejtjei például csak 2 napig élnek, míg az emésztőrendszer más területein 12 órás élettartamúak is vannak. Az idegsejtek (más néven neuronok) a legtartósabbak, akár életünk végéig is velünk maradnak. A gyomorfal ötnaponta megújul, a bőr minden hónapban újjá alakul, a májsejtek hathetente megújulnak.

A testedben lévő sejtek nagy többsége abból az ételből származik, amelyet megeszel. Értelemszerűen abból tudja magát újjáépíteni a tested, amit megeszel, tehát "Az vagy, amit megeszel".

Éppen emiatt érdemes felállítani pár alapszabályt, hogy úgy étkezzünk, hogy közben az egészségünk is megmaradjon. Íme!

1. Nem azért élünk, hogy együnk, azért együnk, hogy éljünk
A legfontosabb, hogy megtaláljuk az egyensúlyt az egészség és az étkezés között. Ezt elsősorban akkor tudjuk megvalósítani, ha egészséges ételeket fogyasztunk, amelyek táplálják, nem pedig megmérgezik a szervezetünket.

2. Az éhség valós, az étvágy hamis érzet
Az éhségérzettel a szervezetünk jelzi, hogy enni kell, viszont az étvágy, az hogy mit is kívánunk, nem függ össze azzal, hogy a testünknek szüksége van-e táplálékra, vagy sem, sokkal inkább emocionális okok húzódnak ennek hátterében. Fontos kiemelni, hogy a legtöbb ember jóval többet eszik, mint amennyire szüksége lenne, ezért is fordul elő az, hogy ha teletömtük magunkat, akkor úgy érezzük, hogy el vagyunk fáradva, nem tudunk mozogni, pedig épp fordítva kellene történjen az egész, a táplálék energiát ad, nem pedig elvesz.

3. Vízfogyasztás
Testünk nagy része vízből áll, és ugyanúgy viselkedik, mint az a növény, amelyik ha nem kap vizet: egyszerűen kiszárad. Ez érvényes a szervezetünkre is, hiszen ha keveset iszunk, évek alatt lassan dehidratálttá válik a testünk. Ezért nyáron napi 2-3 liter, télen pedig napi 1,5-2 liter vizet igyunk meg, sőt étkezések előtt egy csésze gyógyteát is megéri elfogyasztani, hogy az emésztési problémamentesen történjen.

4. Ne együnk gyorsan, kapkodva
Még akkor sem, ha nagyon ízletes falatok vannak a tányérunkon. Az étel addig maradjon a szánkba, amíg érezzük az ízeket, ha már nem érezzük, akkor lenyelhetjük.

5. Koncentráljunk csak az étkezésre
Ha asztal mellé ülünk, ne ugorjunk fel 2 percenként, ne olvassunk újságot, ne nézzünk tévét, mert így az agyunk nem tud az emésztésre összpontosítani, ennek következtében gyomorpanaszok alakulhatnak ki.

6. Éjszaka ne együnk
Lefekvés előtt 4 órával szabad utoljára enni, de csak abban az esetben, ha zöldségeket fogyasztottunk, ha hús is került a tányérra, akkor 7 órával lefekvés előtt szabad vacsorázni. Mindez azért fontos, mert csak így tudja a szervezetünk megfelelően megemészteni az elfogyasztott táplálékot.

7. A drasztikus változtatás nem jó
Ha fogyókúrázni szeretnénk, semmiképp se válasszunk drasztikus módszert, mert azzal többet ártunk a szervezetünknek, mint amennyit használunk, hiszen testünk könnyen sokkot kaphat. Mindenben figyeljünk a mértékletességre, lassan, óvatosan csökkentsük a kalória bevitelt, de a testmozgás intenzitása is fokozatosan emelkedjen, ne hirtelen.

8. A nyál szerepe nagyon fontos
Az emésztési folyamat már akkor megkezdődik, mikor a szánkba tesszük az ételt és az összekeveredik a nyálunkkal. Minden ételt addig rágjunk, ameddig szinte folyékony állapotú lesz, és csak azután nyeljük el.

9. Nem csak kívül kell rendet tartani
Belül is szükséges a takarítás, méregtelenítés, mert ez segít az egészség megőrzésében, ezért fogyasszunk organikus élelmiszereket, tiszta ásványvizet, és próbáljunk meg legalább 3 napig böjtölni, és nagyrészt csak vizet inni, ami átmossa az összes szervünket, sejtünket.

Vigyázz a testedre és az egészségedre, és válassz minőségi élelmiszereket! 
Keressetek minket bizalommal.
Eddz Velünk az egészségedért!

Golden Future csapata
forrás: www.filantropikum.com