Avokádó: miért együk és hogyan?

2021.05.18

Habár az avokádó már hosszú ideje hazánkban sem számíz újdonságnak - szinte bármely zöldséges vagy élelmiszerbolt kínálatában megtaláljuk -  mégis kevesen tudják, hogy mennyire egészséges és milyen sokféleképpen felhasználható a konyhában. 
Mit érdemes tudni az avokádóról? Milyen jótékony hatással bír? Hogyan kell tárolni, elkészíteni?
Cikkünkben ezekre a kérdésekre adunk választ.

Az AVOKÁDÓ
Az avokádó (Persea americana) a babérfélék családjába tartozó, Mexikóban és Közép-Amerikában őshonos gyümölcs. A guacamole alapanyagául szolgáló gyümölcs fogyasztása mára igencsak divatossá vált. Nem véletlenül, hiszen az avokádó bizonyítottan egy igazi szuper étel, számos előnyös hatással egészségünkre.
Könnyen emészthető, de rendkívül sok energiát adó, zsírsavakban és fehérjékben nagyon gazdag, illetve nagyon magas a rost- és víztartalma, ami kiváló az emésztésnek. Ezért nagyon laktató és hosszú ideg energiát nyújt a testnek anélkül, hogy teltség érzése lenne az embernek a fogyasztása után.

TÁPANYAGBAN GAZDAG
Az avokádóban 20 féle vitamin és ásványi anyag található. Egy 100 grammos gyümölcs többek között tartalmazza a napi ajánlott K-vitamin mennyiség 26, C-vitamin 17, B5-vitamin 14 és B6-vitamin 13 százalékát.
A, B-komplex, C, D, H, K vitaminokban gazdag és kiemelkedően sok E vitamint tartalmaz. Ásványi anyag tartalma is magas, található benne kálium, vas, foszfor, magnézium, kalcium, nátrium és kitűnő antioxidáns hatása is van.

JÓTÉKONY ZSÍROK
Az avokádó a létező egyik legzsírosabb növényi étel, azonban nem akármilyen zsírokat tartalmaz. Nagy részük olajsav formájában van jelen a gyümölcsben, mely gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Az avokádóban található zsírok ezenkívül kevésbé hajlamosak a hőhatások általi oxidációra, így az avokádó olaj egy igen egészséges és biztonságos választás az otthoni főzéshez is.

SEGÍTSÉG A FOGYÁSHOZ
A gyümölcsben nagy mennyiségű rost található, amely az emésztésünkre gyakorolt jótékony hatások mellett segíthet a fogyókúrában, és csökkentheti vércukorszintünket. 

EGÉSZSÉGRE GYAKOROLT HATÁSA

  • Egészséges zsírtartalma miatt nagyon jó a szívnek és a keringésnek.
  • Jó hatással van a látásra.
  • Megelőzi a csontritkulást.
  • Rákmegelőző hatása is bizonyított.
  • Terhes nők számára nagyon előnyös.
  • Jótékonyan hat az idegrendszerre, általa megelőzhető a depresszió.
  • Magas rosttartalma miatt segíti az emésztést, illetve méregtelenít.
  • Immunerősítő hatása van.
  • Segíti a fogyást.
  • Kisgyermekeknek és időseknek különösen javasolt a fogyasztása, mert erősíti az idegrendszert.
  • Magas rosttartalma miatt, rendszeres fogyasztásával megelőzhetőek a szívrendszeri betegségek, magas vérnyomás és stroke, cukorbetegség, túlsúly és bélrendszeri betegségek.
  • Annyira sok előnyös tulajdonsága van, hogy egyesek szuperételnek tartják.

MAGAS KOLESZTERIN ELLEN
A szív- és érrendszeri megbetegedések ma az egyik leggyakrabban halált okozó egészségügyi problémák közé tartoznak, és legtöbbször a magas koleszterinszinthez is közvetlenül kapcsolódik kialakulásuk. Több irányított kutatás igazolta hogy az avokádó fogyasztás a koleszterinszint csökkentése mellett a vérben található egyéb trigliceridek szintjét is nagymértékben (akár 20%-kal is) képes redukálni.

ANTIOXIDÁNS-FORRÁS
Az avokádóban található zsír jótékony hatásai közé tartozik, hogy a benne oldódó vitaminok és antioxidánsok felszívódását akár tizenötszörösére növelheti. Így segíti szervezetünket a más ételekkel bevitt vitaminok és antioxidánsok felhasználásában, miközben a gyümölcs maga szintén gazdag antioxidáns-forrás. Különösen a látásunkra és szemeink egészségére jótékony luteinből és zeaxantinból találunk benne sokat.

HOL KAPHATÓ, MIRE FIGYELJÜNK?

Avokádót már szinte minden zöldségesnél és szupermarketben vásárolhatunk. Annyit érdemes tudni róla, hogy az avokádót éretlenül szüretelik, és csak ezután kezdődik az érési folyamat.
Az avokádó akkor finom és kezelhető, amikor már enyhén puha. Az éretlen avokádó íztelen, a túlérett húsa pedig megbarnul. Ezért amikor avokádót veszünk, érintsük meg, ha már enyhén puha, mint egy jó érett barack, akkor megfelelő. Ha túl puha, már ne vegyük meg!
Vehetünk kemény avokádót is és otthon megérlelhetjük. Tegyük a gyümölcsös kosárba szobahőmérsékleten és pár nap alatt beérik, ha hűtőbe tesszük, akkor az érési folyamat lelassul.

Amire még érdemes figyelni, hogy a felbontott avokádó az almához hasonlóan nagyon könnyen oxidálódik, megbarnul, ezért igyekezzünk azonnal elfogyasztani. Ha mégis szeretnék tárolni, akkor citromlé, olíva olaj segítségével lassíthatjuk a barnulást. Ha egy fólia segítségével légmentesen zárjuk, meggátolhatjuk, hogy levegővel tudjon érintkezni.

TÁROLÁSA

Az avokádó héja lehet zöld vagy fekete. Ne félj a gyümölcs szokatlan fekete színétől - csak egy másik osztályú.
A magzat érettsége a héj megnyomásával határozható meg - enyhén meg kell hajolnia az ujjak alatt. Ha az avokádó kemény (mint egy alma), akkor még nem érett.

Az éretlen példányokat könnyen érett állapotba lehet hozni otthon. Tárolja az avokádót úgy, hogy érett legyen, szobahőmérsékleten kell. 5-7 napon belül a gyümölcs instabillá válik, és a hús állagától függően hasonlít a vajra. Az érési folyamat felgyorsítása érdekében papírzacskóba teheti, érett almával vagy banánnal együtt. 2-3 nap múlva az avokádó készen áll a használatra.

AJÁNLOTT FOGYASZTÁSA

Az avokádót nyersen kell fogyasztani, megfőzve nem jó ízű és elveszíti vitamintartalmát. Legegyszerűbb, ha felszeljük, sózzuk, borsozzuk és pirítós kenyérre tesszük.
Összevágva is nagyon laktatóvá tudunk tenni bármilyen salátát vele.
Ha egy avokádót teszünk a salátánkba, garantáltan órákig nem fogunk megéhezni, mert tele van energiát adó, a test számára igen hasznos és könnyen emészthető növényi zsírral, fehérjével és rosttal.

Az avokádó semleges íze és krémes állaga miatt nagyon jó turmix alapanyag is, gyümölcsökkel és zöldségekkel is kombinálhatjuk. Nagyszerű krémes és tápláló turmixokat készíthetünk avokádó felhasználásával.

Az egyik legelterjedtebb változata még az avokádó krém, ami percek alatt elkészíthető. Az avokádót citromlével, fokhagymával, sóval, borssal pépes állagúra zúzzuk. Ez a krém mártogatósnak, szendvicsekre is kiváló. Az avokádó krémhez keverhetünk még tejfölt, joghurtot, majonézt vagy főtt tojást is és a fűszerezésen is variálhatunk.

Az avokádót használhatjuk nyers pudingok és édességek bázisának is. Ha banánnal leturmixoljuk, kakaót és mézet adunk hozzá, isteni egészséges pudingot készíthetünk.

Kutatások szerint a rendszeresen avokádót fogyasztó emberek egészségesebbek, magasabb a tápanyagbevitelük, és fele annyira hajlamosak arra, hogy anyagcsere-zavar alakuljon ki szervezetükben. BMI (testtömeg-index) értékük alacsonyabb, és jelentősen kisebb mértékű testzsír-mennyiséggel rendelkeznek.