
9 vitaminbomba őszre

Manapság mindenféle zöldség és gyümölcs megtalálható a boltok polcain és a piacokon, érdemes a szezonális zöldségekből és gyümölcsökből
beszerezni a vitamint és az energiát. Szerencsére a kínálat ősszel is
óriási! A déligyümölcsöket hagyjuk meg a télre, inkább ezeket fogyaszd.
ALMA
A mondás nem téved, minden nap egy alma, a doktort távol tartja. Ne
feledkezz meg az édes, ropogós kedvencekről, csak mert egzotikusabb
gyümölcsök kelletik magukat. A közönséges alma tele van
antioxidánsokkal, amelyek segítik a krónikus betegség megelőzését. Annyi
almafajta létezik, biztosan neked is megvan a kedvenced. Fogyaszd csak
magában, vagy készíts belőle dzsúszt, vagy próbáld ki ezt a finom receptbe.
CÉKLA
Lehet, hogy egész évben beszerezhető, de mégis ősszel van a legjobb formájában a cékla. Vásárláskor keresd a szilárd, sima gumókat és az is jó jel, ha fényes, élénkzöld a levele. A céklalevelet ne dobd ki: használd salátákhoz! A többi részét pedig fogyaszd minél gyakrabban, mert segít megelőzni a szív- és májbetegséget, növelheti az agy vérellátását, és potenciálisan csökkenti a demencia kockázatát.
KÁPOSZTAFÉLÉK
A káposzta elképesztően egészséges: tele van C-vitaminnal, de K- és B1-, és E-vitamin is található benne. Sok béta-karotint is tartalmaz, ezért kiváló antioxidáns. Gazdag továbbá élelmi rostokban, a kalcium és a vas mennyisége is jelentős. Kiváló bélnyugtató dzsúszt készíthetsz belőle.
VÖRÖS ÁFONYA
Hol is kezdjük? A vörös áfonya igazi szupergyümölcs: rengeteg ásványi
anyagot tartalmaz, kalcium, magnézium, kálium, nátrium, vas, cink és
mangán, foszfor is van benne. Fogyasztásával gondoskodsz az A-, B-, C-,
és E-vitaminok beviteléről is. Érvédő hatása is van, ezért csökkentheti
az infarktus kialakulásának veszélyét. Erősíti az immunrendszert, véd a
fertőzések ellen, sejtregeneráló, méregtelenítő, húgyúti fertőzések
megelőzésére és javítására is szolgál. Önmagában is fogyasztható, de
süteményekbe, gyümölcslevekbe is kiváló.
SZŐLŐ
Talán a legnépszerűbb őszi gyümölcs a szőlő. Nemcsak finom, hanem gazdag tápanyagforrás, ráadásul a szőlő héjában és magjában antioxidánsok, kálium és szelén található. A szőlőmag kivonata, a szőlőmag-olaj segít megvédeni az agyat és az idegrendszert a károsodástól, továbbá erősíti az érfalakat és megelőzi az érelmeszesedést. Persze figyelni kell a fogyasztásánál, hiszen magasabb cukortartalma miatt az egyik legnagyobb energiatartalmú gyümölcs.
KÖRTE
Bármelyik típus is a kedvenced, fogyassz belőle sokat! Ez a gyümölcs
ugyanis gazdag antioxidánsokban, flavonoidokban és tápanyagokban. Egy
közepes méretű körtében átlagosan 6 grammnyi rost található, a megfelelő
rostbevitel pedig csökkentheti a vérnyomást és a koleszterinszintet is.
Szakértők szerint a körte rendszeres fogyasztása csökkenti az elhízás, a
cukorbetegség és a szívroham esélyét is.
SÜTŐTÖK
Nemcsak sütni lehet! Finom desszerteket, leveseket, köreteket is készíthetsz ebből a vitaminokkal teli zöldségből. Igen gazdag karotinoidokban (ezt a színe is mutatja), C- és B-vitaminokban. Kiváló kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor és folsav forrás, emiatt egészségmegőrző, gyógyító hatásáról ismert. Gyulladásos betegségek, megfázás, allergikus köhögés, tüsszögés esetén érdemes sokat fogyasztani belőle.
ÉDESBURGONYA
Az édesburgonya béta-karotinban gazdag, ami megakadályozza az A-vitamin
hiányt, elősegíti az egészséges látást és a retinol termelést. Az
édesburgonya jó C-vitamin forrás, és ha a héjával együtt fogyasztod, még
a megfelelő rostbevitelről is gondoskodsz.
SZILVA
Kevés cukor és magas víztartalom! Jól hangzik, ugye? És persze sok vitamin is van benne: A-, A-provitamin, béta-karotin, B1- és B2-, illetve csaknem valamennyi B-vitamin, továbbá C-vitamin forrás. Jelentős mértékben tartalmaz ásványi anyagokat (kálium, kalcium, foszfor és magnézium) és cinket. Javíthatod vele az immunrendszeri ellenálló-képességed, véd a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. Élettani hatásait tekintve igen fontos a rosttartalma - a héjában például rengeteg cellulóz van.
Tápláld és óvd a tested belülről, meghálálja.
A hűvösebb őszi időszakban kiemelten fontos a vitamin pótlás, hogy csökkentsük vele a megbetegedés kockázatát.
Egészítsd ki helyes táplálkozásod egy kis mozgással.
Frissítsd fel a tested, lelked.