A stressz ellen természetesen!

2021.11.10

A stressz eredetileg egy orvosi szakszó, amely az emberi szervezet által a különféle ingerekre adott nem specifikus válaszreakcióit takarja.

Ma már a stressz kifejezést leggyakrabban köznapi értelemben használjuk és tartós idegességet, folyamatos feszültséget értünk alatta. A tartós stressz évtizedek óta ismert betegség, napjainkban azonban olyan gyakori, hogy népbetegségként tartják számon. Sőt, a WHO egyenesen a 21. század egyik legsúlyosabb egészségügyi problémájaként tekint rá.

A stressz ugyanakkor nem egy öncélú, eleve kóros folyamat: megvan a maga szerepe az élőlények védekező képessége és túlélése kapcsán.

 • A pozitív stressz segít annak a veszélynek az elhárításában, ami kiváltotta. Ilyen például a sportolók által közvetlenül a verseny előtt tapasztalt stressz. De egy rablótámadás is kiválthat pozitív stresszt, amelynek következtében leteperjük a rablót - vagy sikeresen elfutunk előle.
 • A negatív stressz inkább belső folyamat, nem fizikai ingerek, veszélyhelyzetek váltják ki, hanem érzelmi alapú. Oka lehet például a párunkkal, főnökünkkel való veszekedés, vagy egy szorongás egy adott szituációtól. Erre jó példa, amikor valakire, aki irtózik a nyilvános szerepléstől, rábíznak egy fontos prezentációt. 

A stressz elkerülése tulajdonképpen lehetetlen, és kimeríti mind a testet, mind az elmét.
Különféle módszerekkel azonban jelentőse csökkenthetjük a stressz szintjét. Ezek közé tartozik a szuperélelmiszerek fogyasztása.

A hosszasan fennálló stressz egészségkárosító mivoltja megkérdőjelezhetetlen. Nem könnyű ellene védekezni, de nem is lehetetlen. A testmozgás, a nyugtató tea, a zene és a fizikai intimitás mind-mind enyhítheti a szorongást, a megfelelő táplálkozás ugyancsak segíthet a stressz ellen.

Mi történik a szervezetünkben stressz hatására?

Időről időre mindenki megéli a stresszt. Kiválthatja a mindennapi felelősség, például a munka és a család, súlyos életesemények, vagy egy szeretett ember halála. A stressz segíthet megbirkózni a potenciálisan súlyos helyzetekkel. A szervezet reagál a stresszre olyan hormonok kibocsátásával, amelyek növelik a szívverést, fokozzák a légzést, és izmok készen állnak a "harcra". A stresszhormonok miatt az erek összehúzódnak, és több oxigént irányítanak az izmokhoz, így több erőnk lesz a cselekvéshez. De ez szintén növeli a vérnyomását.

Az úgynevezett stresszhormonok hosszú távon bizonyítottan egészségkárosodást okoznak. Az egyik stresszhormon a kortizol. Tartósan magas szintje többek között olyan kórós állapotok kialakulásához vezet, mint a magas vérnyomás és elhízás. A másik hormon az aldoszteron. Fokozott mennyisége emésztési- és vérkeringési zavarokat generálhat, álmatlanságot idéz elő, rontja a koncentrációs képességet, sőt, hajhullást és bőrproblémákat is kiválthat. Stressz hatása alatt a máj extra vércukrot (glükózt) termel, hogy energiát nyújtson. Ha krónikus stressz alatt állunk, előfordulhat, hogy a szervezetünk nem lesz képes lépést tartani ezzel az extra glükózzal. A krónikus stressz növelheti a 2. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

A stressz befolyásolhatja az emésztést, hasmenéshez vagy székrekedéshez vezethet. Előfordulhat hányinger, hányás vagy hasfájás. Nők esetében a stressz befolyásolhatja a menstruációs ciklust: szabálytalan, nehezebb vagy fájdalmasabb menzeszhez vezethet, és fokozhatja a menopauza fizikai tüneteit. A krónikus feszültség alatt álló emberek hajlamosabbak olyan vírusos betegségekre, mint az influenza és a megfázás, valamint más fertőzések, és meghosszabbíthatja azt az időt, amely a betegség vagy sérülés utáni regenerációhoz szükséges.

A stressz lehetséges okai:

 • Tömegeket érintő stresszorok - például természeti katasztrófák, háborúk.
 • Belső konfliktusok - például szerelmi bánat.
 • Kihívások, próbatételek - például állásinterjú, államvizsga, sportverseny.
 • Traumatikus, sokkoló események - például egy közeli családtag halála, a munkahely hirtelen elvesztése.

A stresszorok esetében lényeges a stresszt kiváltó esemény

 • befolyásolhatósága,
 • illetve, hogy mennyire prognosztizálható.

Még a nagyobb traumákat is könnyebb kezelni, ha lehetett rájuk számítani, illetve, ha legalább egy jelképes mértékben, de képesek vagyunk befolyásolni a lefolyásukat. Minél váratlanabb egy esemény, illetve minél kevésbé tudunk rá hatást gyakorolni, annál erősebb a nyomában kialakuló stressz. 

A krónikus stressz tünetei:

 • ingerlékenység
 • szorongás
 • depresszió
 • fejfájás
 • álmatlanság

Hogyan vezessük le a stresszt a mindennapokban?

A stressz levezetésének számos módja létezik. Talán nem is gondolnánk arra, hogy a mindennapjainkban szereplő aprónak és természetesnek tűnő dolgok "kifinomításával" és tudatosabb művelésével sokat lendíthetünk az egyensúlyi állapot megszilárdítása érdekében. 

1. Fontoljuk meg az étrend-kiegészítők szedését

 1. Citrombalzsam: Igazoltam szorongásoldó hatású.
 2. Omega-3 zsírsavak: nélkülözhetetlenek az idegrendszer normál működéséhez
 3. Zöld tea: A zöld tea számos antioxidáns polifenolt tartalmaz, amelyek az egészségükre nézve előnyösek. Csökkentheti a stresszt és a szorongást azáltal, hogy növeli a szerotoninszintet.

2. Csökkentsük a koffein bevitelét

Bár sok tanulmány azt mutatja, hogy a kávé mérsékelten egészséges lehet, nem mindenki számára az. A koffein nagy adagban fokozhatja a szorongást. Mindenkinél eltérő hogy mekkora adag koffeint tolerál a szervezete. Ha azt tapasztaljuk, hogy a koffein zavarttá vagy szorongásossá tesz, fontoljuk meg a kávé, tea és energiaital fogyasztásának csökkentését, esetleg elhagyását. 

3. Testmozgás

Rendszeres testmozgás: stresszkezelés szempontjából is fontos a rendszeres testmozgás. Végezzünk legalább 5x30perc, nagy izomcsoportokat mozgató ciklikus mozgást (pl. kocogás, kerékpározás, úszás) és mindezt egészítsük ki hetente 2 alkalom erősítő tréninggel. 

A testmozgás az egyik legfontosabb dolog, amelyet megtehetünk a stressz leküzdése érdekében. Ellentmondásosnak tűnhet, de a testre gyakorolt ​​fizikai stressz gyakorlása révén enyhítheti a mentális stresszt. Az előnyök akkor a legerősebbek, ha rendszeresen edzünk. Azok az emberek, akik rendszeresen edzenek, ritkábban szenvednek szorongástól, mint azok, akik nem mozognak. Ennek az alábbi néhány oka van:

 • A testmozgás hosszú távon csökkenti a test stresszhormonok szintjét, például a kortizolt, és elősegíti az endorfinok felszabadítását, amelyek javítják a hangulatot és természetes fájdalomcsillapítóként működnek.
 • A testmozgás javíthatja az alvásminőséget , amely pozitívan befolyásolhatja a stresszt és a szorongást.
 • Rendszeres testmozgás esetén magabiztosabbá válunk, ami elősegíti a mentális jólétet.

A nagy izomcsoportok ismétlődő mozgatásával járó tevékenységek - például séta vagy kocogás - különösen stresszoldók lehetnek. Míg a jóga stílusok különböznek, közös céljuk a test és az elme összekapcsolása. Néhány tanulmány megvizsgálta a jóga mentális egészségre gyakorolt ​​hatását. Összességében a kutatások azt találták, hogy a jóga javíthatja a hangulatot, és akár annyira hatékony lehet, mint az antidepresszáns gyógyszerek a depresszió és szorongás kezelésében.

4. Táplálkozz körültekintően

Együnk B-vitaminokban gazdag élelmiszereket, például búzafüvet. Azonkívül, hogy támogatják az idegrendszer megfelelő működését, elejét veszik a stressz hatására kialakuló túlzott éhségérzetnek, és ily módon az elhízásnak. Étrendünkben kapjanak helyet a teljes kiőrlésű gabonafélék, csonthéjasok és hüvelyesek, továbbá az olyan zöld levelű zöldségek, mint a fodros kel. 
Együnk banánt és zabpelyhet, szárított datolyát, brokkolit és szezámmagot, napraforgómagot és tökmagot, ha szeretnénk élvezni a triptofán előnyös hatásait.

Hosszantartó stressz fennállásakor tegyünk egy kísérletet a dopamin diétával. Ez az étrend azokat ételeket kapacitálja, amelyek megnövelik a boldogsághormonként is emlegetett dopamin szintjét az agyban. Ezek közé sorolhatók az olajos magvak, a piros, sárga és zöld színű zöldségek, gyümölcsök, és a már említette banán. A stressz generálta fáradtság ellen ajánlott az energizáló cékla és maca gyökér. E kettő a Spirulina algával együtt az Energia extra csomag része. Ha további szuperélelmiszereket is kipróbálnánk, a szőlőmag és az acai bogyó mindenképp javasoltak.

Ha tehetjük, sótlan, vagy kevéssé sózott ételeket válasszunk, mivel sótól aldoszteronszint emelkedni kezd. Ne éhezzünk, mert a vércukorszint leesése, ingerültséget okozhat. 

5. Passzív pihenés

Alvásra, passzív pihenésre nagy szükségünk van. Sokak számára a hétvégék fő célja, azonban fontos, hogy a hétköznapokban is lehetőséget adjunk rá. Teremtsünk otthonunkban pihenésre, nyugalomra alkalmas körülményeket.

6. Aktív pihenés

Végezzünk rendszeres testmozgást, válasszunk olyan programot, amely kikapcsolódást ígér és örömet ad. Sokan a színházat, mozit választják, míg mások szívesen járnak el baráti társasággal kártyázni, vagy mennek fürdőbe, kirándulni, biliárdozni.

7. Nevetés

Tudományos vizsgálatok bizonyítják a humor immunrendszeri védelmet támogató hatását. Nevessünk minden nap egy jót! 

A mai rohanó világunkban egyre gyakoribb a túlterhelt, stresszes életmód. A stresszhelyzetek sokaságától nem tudunk mentesülni, hiszen az élet számtalan olyan feladatnak, megpróbáltatásnak tesz ki bennünket, melynek megélése, megoldása fejleszti személyiségünket. A tartós stressz károsító hatásaitól azonban nem könnyű mentesülni. Nap mint nap tenni kell azért, hogy a stressz okozta feszültséget leküzdjük. Figyeljünk oda egymásra, magunkra, és tegyünk ellene időben egészségünk megőrzésének érdekében!

Pure Gold Vitality csapata