5+1 egészséges alternatíva cukor helyett

2021.05.07

TALÁN NEM ÉR VÁRATLANUL, HA AZT MONDJUK: A CUKOR EGÉSZSÉGTELEN, DE AZT NEM BIZTOS, HOGY TUDOD, MIÉRT NEM AZ, ÉS MENNYIRE KÁROSAN HAT A SZERVEZETRE. ITT AZ IDEJE BÚCSÚT INTENI A CUKORNAK!

Fokozza a cukorbetegségre való hajlamot
A kutatók szerint már napi egy édesség is 15 %-kal növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulási rizikóját. Amennyiben még genetikai hajlamod is van a diabéteszre (és az azt megelőző) inzulinrezisztenciára, itt az ideje mielőbb változtatni az étrendeden!

Gyulladásokat képez
A nagy mennyiségben fogyasztott cukor nemcsak elhízást, diabéteszt, valamint rák- és érrendszeri betegségeket tud okozni, hanem ízületi gyulladásokat is, melyek a mozgást is korlátozni tudják. Ha te sem akarsz fájdalommal küszködni egy kis futás vagy biciklizés után, érdemes minél kevesebb cukrot fogyasztanod!

Éhséget okoz
Ha diétázol, vagy speciális étrenden vagy, a lehető legkevesebb szükséged van arra, hogy az átlagosnál többet egyél, és utána hamar éhezz meg. A cukor egyik különleges képessége viszont pont az, hogy hamar eltelíti a gyomrot, utána pedig pillanatok alatt éhséget okoz - emiatt olyan felesleges kalóriákat fogsz bevinni a szervezetedbe, melyekre amúgy nem is lenne szükséged!

Nincsen tápértéke
... azaz nem tartalmaz rostot, fehérjét, valamint ásványi anyagokat és vitaminokat sem. Ez azért baj, mert így zsírként raktározódik el a tested kényes pontjain, melyeket aztán csak nagyon nehezen lehet ledolgozni a konditeremben. A megoldás? Mindig törekedj arra, hogy magas tápértékű ételeket fogyassz!

Függőséget okoz
Orvosilag bizonyított, hogy a gyógyszerekhez, a cigarettákhoz és a kábítószerekhez hasonlóan a cukor is olyan kemikákat tartalmaz, melyek függőséget tudnak okozni - ez az jelenti, hogy egyre csak többet és többet eszel belőle, melyből nincs kiút. Ha ezt te is el akarod kerülni, minimalizáld a napi édességek számát!

Elhízottá tesz
A cukor egyik alkotóeleme, a fruktóz - a máj közbenjárásával - zsírként raktározódik el a testben, és minél több édességet eszünk, annál több felesleges kilóval leszünk gazdagabbak. 

Elálmosít
Veled is megtörtént már, hogy egy-egy főétkezés után elfogyasztott desszert pillanatok alatt fáradttá, álmossá és dekoncentrálttá tett? Ha igen, ne keseredj el, mert nem te tehetsz róla! Mindez a cukor hatására termelődő szerotonin hormon miatt van, ami jelentősen befolyásolja az alvási ciklusunkat és az ébrenlétünket.

Öregít
A szépségipar dollármilliókat költ az öregedésgátló krémek megalkotására, holott csak az elfogyasztott cukormennyiségen kellene változtatnunk - legalábbis egy friss kutatás szerint. A kutatás kifejti, hogy a cukor képes lebontani a bőr fiatalságáért felelős kollagén és elasztin vegyületeket, melyektől az arcunk is öregebbnek látszik - tehát nemcsak az édességeken, hanem a drága kencéinken is spórolhatunk, ha lemondunk a cukorról!  

Ma már nemcsak a bioboltok, de a nagyobb élelmiszerüzletek polcain is ott sorakoznak az egészséges cukorpótlók. De melyiket mire és hogyan használhatjuk? 

1. ERITRIT
Az eritrit egy természetes cukoralkohol, mely gyümölcsökben is előfordul. Teljesen kalóriamentes, így a legideálisabb édesítőszer diétázóknak és fogyni vágyóknak. Nincs hatással az inzulintermelésre, mert a glikémiás indexe 0, így cukorbetegek fogyaszthatják. Használhatjuk sütéshez-főzéshez, arra azonban figyelni kell, hogy az eritrit édesítőereje 60-80%-a a közönséges cukorénak, így egy kicsit többet kell belőle használni, mint a cukorból. Íze hűs és édes, nincsen utóíze, nincs puffasztó hatása.

2. SZTÍVIA
A másik remek alternatíva a sztívia, mely csak az 1930-as években indult hódító útjára. Azóta az egész világon elterjedt, a legnagyobb sikert Japánban aratta. Ezt a növényt nemcsak édes ízéért érdemes fogyasztani, hanem azért is, mert erős gyulladás- és vérnyomáscsökkentő hatással bír. Sütéshez, főzéshez kiválóan alkalmazható, csupán a mennyiségére kell odafigyelni. Épp ezért a folyékony változat helyett a porállagút érdemes használni, mert abból pont annyi kell, mint a cukorból, pont annyira édesít, és sütésnél az anyaghányad sem borul fel.

3. NYÍRFACUKOR vagy XILIT
A nyírfakéregből vagy kukoricarostból kivont, alacsony kalóriatartalmú xilit kristályos szerkezetének köszönhetően ízben és látványban is azt nyújtja, mint a cukor, bár óvatosabban kell vele bánni, mert jobban édesít. Főzéshez, sütéshez kiválóan alkalmas, élesztős tésztákhoz azonban nem alkalmazható.

4. JUHARSZIRUP
Így készül: a juharfa nedvét lecsapolják, megvárják, míg besűrűsödik, majd ezt az édes folyadékot használják sütéshez, főzéshez. Port is előállítanak belőle. Óvatosan kell vele bánni, mert kétszer olyan édes, mint a nádból vagy cukorrépából nyert cukor. Számos nyomelemet, többek között az energiatermelésben és a normális idegműködés biztosításában fontos szerepet játszó mangánt is tartalmaz. Ezen kívül riboflavin, cink, magnézium, kalcium, kálium és vas is található benne. 

5. AGÁVÉ
A mexikói eredetű növény édes, ragacsos levét sok mindenhez felhasználják, ebből készül például a tequila is. Az utóbbi időben azonban az agávéról leggyakrabban a levelei nedvéből nyert, édesítésre alkalmas szirup kapcsán lehet hallani. Készíthető vele bármilyen sütemény, sült és főtt étel, amibe cukor kell. Tea, kávé és más reggeli italok édesítőjeként is megállja a helyét, hiszen jól oldódik, és nincs kellemetlen utóíze. Bár kalóriatartalma közel azonos a cukoréval, de mivel másfélszer édesebb annál, így kevesebb sziruppal is elérhető a kívánt ízhatás. 

+1. MÉZ
A modern kor új és újra felfedezett édesítőszerei mellett érdemes megismerni, megtartani a jól bevált és egészséges mézet. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy mennyit fogyasztunk belőle, kis adagban ugyanis nagyon jót tesz a szervezetnek, nagy adagban viszont sajnos nem sokkal jobb a cukornál.  

Léteznek tehát cukorfajták, amik valóban kevésbe károsak, mint a kristálycukor, de egyiknek se legyen fontos szerepe az étrendedben, mivel ezek cukor- és energiatartalma többségében csak hajszálnyival kevesebb, mint a cukoré, és a vércukorszintre tett hatásuk is hasonló a cukoréhoz. Táplálkozás-élettanilag hozzáadott cukorként kell rájuk tekintenünk. A cukorfogyasztás redukálásához együnk minél kevesebb félkész- vagy készételtés próbáljuk meg az ételek egészségesebb változatát otthon elkészíteni!
Legyünk mindig felkészültek, és tartsunk a kezünk ügyében egészséges rágcsálnivalókat. Nagyon sokszor nem is az éhség miatt nyúlunk a csokiszeletek, sütemények után, mert éhesek vagyunk, hanem azért, mert unatkozunk vagy a feszültséget szeretnénk levezetni.

Minél több cukrot fogyaszt valaki, annál jobban vágyik majd az édes ízekre. Szerencsére, az ízlelőbimbóinkat is lehet egy kicsit tanítgatni! Próbáljunk meg kísérletezni az aromás fűszerekkel, például a fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval, gyömbérrel, tárkonnyal, babérlevéllel, zsályával és együnk több kesernyés ételt, például rukkolát, endíviát, grapefruitot.

Ezek az emésztésünknek is jót tesznek, emellett segítenek "visszaállítani" az ízérzékelésünket, vagyis idővel már sokkal kevesebb mennyiségű cukros étel is elegendő lesz ahhoz, hogy az édesség utáni vágyunkat kielégítsük. 

Az egészség fontos! Vigyázzunk rá!